bent Bent Jørgensen


I

I starten af 1966,fik vi at vide, at Chr.P. Hansens gamle en gros butik i nr.4,der var blevet lukket for længe siden, nu skulle lejes ud. Den chance greb vi og efter en grundig istandsættelse, bl.a. med nyt gulv, som vi selv lagde, kunne vi åbne butikken i november samme år.

Den ene halvdel af butikken blev indrettet til vævestue med 3 væve, og i den anden halvdel indrettede vi vores udstilling af keramik og tæpper. Det holdt i 5 år, så var vi kørt halvtrætte, men kun indtil vi sammen med friske kræfter, startede op på ny som Kollektivbutikken Elverhøj,

i marts 1971.Det var en start som jeg tidligere har skrevet følgende om:

"Butikken blev startet af 10 kreative folk, hvor vi bl.a. slog os sammen med nogle af dem, der havde startet Thylejren året før, heriblandt Karen Grue og Lene Kløvedal og minsandten Tehus - Dan, der rykkede ind med sine potter og pander fra Thylejren, som fra den elektriske kogeplade udsendte en dejlig duft af lejrbål. 

Dan gik, med vejledning af Bente, i gang på en stor væv, og skabte sig et stykke tid en levevej, med sine store kludetæpper. Men det var jo "sypigerne" der var den bærende kraft i butikkens 20  årige historie. Populært sagt, klædte de ungdomsoprøret på i 70`erne,og i tidens løb fik i hvert fald nogle af dem, en selvstændig levevej og de var ofte i aviserne. Der ligger selvfølgelig nok stof i denne, for mig optimistiske historie, som aldrig er beskrevet i bogform.



 





Elverhøj blev for øvrigt startskuddet for kollektivbutikkerne, først med Elverhøj 2,også kaldet Klostergården, der med 40 medlemmer, halvdelen fra Christiania, rykkede ind på byens fornemste butiksadresse på Amagertorv, men dog gemt lidt af vejen i Klosterpassagen. Ud af den sprang Hexeringen ved det gamle, nu moderne, Grønttorv og så gik det ellers slag i slag derudaf. En frontlinje af iværksættere bredte sig over byen, inden ordet blev trendy!".


Efterskrift: - håber det ikke blev for langt eller for kort, ellers må jeg jo redigere i stoffet--historien fortsatte jo med, at vi blev udsaneret i nr.7,og flyttede til vores sameje-gård på møn i 1977,noget vi ikke har fortrudt, selv om vi godt kan savne byen og dens mange tilbud med kultur--vi har jo siden været med og arbejdet i vores lokale "Land & By" butik i Stege, der også holdt i små 20 år, og lukkede i 1992--i dag er aktiviteterne rykket til vores landsby, Hårbølle, som I kan prøve at google på og derfra til HOB, hvor bl.a. fotos fra udstillingerne ligger, noget som bl.a.

Bente står for i den lokale kunstgruppe, som kører rigtig godt--ellers er der jo gang i "værkstederne", men ikke helt så meget drøn på længere, men det bliver da til en udstilling indimellem--gad vide hvor de kreative folk i København går hen i dag, hvis de ikke tilhører kunst jetsettet? --det har vi ikke rigtig overblik over--nå, nu skal I få fred, det blev vist lidt langt, det her! 
.
Forsid